Epson EH-TW450: Stimulator de… imaginatie [Review]
Desi nu am avut placerea de a-l testa decat cateva zile, a fost o experienta memorabila. Am folosit drept sursa de semnal o consola Xbox 360, aflandu-ma in plin proces de obtinere a tuturor achievement-urilor posibile in Alan Wake, ceea ce, cu ajutorul lui TW450 si a imaginii gigantice cu care mi-a umplut un intreg perete, s-a dovedit o experienta mai profunda chiar decat gameplay-ul propriu-zis, pe care l-am experiementat pe un televizor de numai 32 de inci.
Epson TW450 a fost gandit inca din faza de… proiect pentru gaming gargantuesc si multimedia pantagruelica si isi face treaba admirabil, redand totul la proportii in care imersiunea este pur si simplu imposibil de evitat.
Poate va imaginati ca introducerea de mai sus nu este decat entuziasmul unuia care a descoperit si el proiectoarele in 2010 dar va asigur ca nu este deloc asa. Am de mai multi ani proiector, este drept unul cu rezolutie clasica, non-HD, dar foarte bun pentru clasa sa. Dar imaginile redate, in general de pe PC, nu au fost niciodata atat de clare si de mari ca in cazul lui TW450. Initial am banuit ca diferenta de calitate se datoreaza conexiunii HDMI, dar adevarul este ca intre HDMI si DVI-ul suportat de proiectorul meu diferenta este doar semnalul audio, pe care DVI-ul nu-l transporta. Asa ca trebuie sa-i dau Epson-ului ce-i al Epson-ului, si anume un trofeu pentru calitatea de exceptie a redarii in HD.
Rezolutia lui TW450 este de 1280×720, deci 720p sau, altfel spus, HD Ready si foloseste tehnologia 3LCD. Sigur, maximum posibil ar fi un Full HD capabil de 1920×1080, cum este modelul TW3500, spre exemplu, dar cu TW450 ai un avantaj deloc de neglijat, si anume portabilitatea. Carcasa compacta poate fi lesne transportata intr-o geanta, oriunde ai vrea sa mergi, asa ca, daca obisnuiesti sa mergi pe la LAN party-uri, cu asa ceva poti deveni instantaneu vedeta evenimentului (numai sa te tina si gameplay-ul). Portabilitatea pica bine si atunci cand cauti un amplasament optim pentru proiector, in cazul in care nu il tii permanent montat pe o pozitie fixa, ceea ce ar putea aglomera si mai mult o camera obisnuita de bloc. Este foarte usor de instalat si poti fi deja in mijlocul actiunii unui joc in doar cateva minute, cu tot cu scos din geanta, amplasat, montat conectorii si reglat imaginea, la care mai adauga si cateva zeci de secunde in care aduci berea de la frigider. A, si mai ai si telecomanda daca te mai apuca reglatul si ti-e lene sa mai mergi pana langa el.
Calitatea imaginii, chiar daca nu este Full HD, ramane impresionanta. Cum va spuneam, montand TW450 in locul in care montez de regula proiectorul personal, imaginea a depasit cu mult peretele, fiind nevoit sa mai apropii aparatul un pic de perete pentru a putea vedea tot. Imaginile sunt clare si au o luminozitate buna chiar si pe timp de zi, cu conditia, desigur, ca peretele pe care proiectezi sa nu primeasca direct lumina solara. Cu jaluzelele trase, imaginea obtinuta in plina zi este aproape la fel de luminoasa si vibranta ca proiectiile pe intuneric si umple fara probleme un perete cu latimea de trei metri fara ca imaginile sa apara pixelate in vreun fel. Imaginile in lumina diurna vor fi asadar superbe, cu un flux luminos al culorilor de 2500 lumeni. Calitatea deosebita a imaginilor este data si de rata de contrast foarte buna, de 3000:1. Daca il conectezi la un Xbox (sau orice alta consola de jocuri, fiind perfect compatibil cu oricare alta), vei obtine un mega-ecran pentru jocuri si chiar si rezolutiile se potrivesc de minune, intrucat, chiar daca Xbox-ul poate scoate semnal Full HD, marea majoritate a jocurilor au in general rezolutii undeva in jur de 720p, deci perfecte pentru TW450.
Butoanele pentru diversele setari sunt amplasate ergonomic, iar sistemul de meniuri este bine organizat si foarte usor de parcurs. Reglajele sunt intuitive si nu prea vei avea nevoie de cartea tehnica, dar este o lectura utila si ai putea descoperi moduri de redare diverse, optimizate pentru diversele tipuri de continut pe care il poti reda (de ex.: filme, jocuri, fotografii, interfata de computer, browser web, etc). Nu trebuie sa fii neaparat gamer pentru a aprecia un TW450 la justa sa valoare. Proiectorul este foarte bun nu doar pentru jocuri, ci si pentru filme, inclusiv high definition, dar si pentru transmisiuni sportive.
TW450 sta foarte bine si la capitolul conexiuni, fiind compatibil cu toate consolele de jocuri, DVD playerele, decodoarele si multe altele. Ai conexiuni audio de tip RCA, dar si nelipsitele S-Video, composite si component (conectorul D-Sub pentru cablul RGB provenit de la un computer), plus un HDMI si doua porturi USB (tip A, cel normal, pe care il stim cu totii, si tip B, cel patratos, intalnit de regula la cablurile de imprimanta), asa ca ar trebui sa fii acoperit indiferent la ce vrei sa-l conectezi. Daca vei folosi HDMI, sunetul va fi redat prin difuzorul intern integrat, care se aude destul de bine, dar n-ar fi rau sa ai la indemana o solutie mai buna pentru audio.
Un alt capitol important la un proiector este cel al zgomotului produs in timpul functionarii, care nu este deloc de neglijat si nu prea poate fi evitat. Potrivit producatorilor, TW450 este „extrem de silentios la operare, cu un zgomot redus al ventilatorului, de 29 dB”. Nu va pot confirma valoarea in decibeli, intrucat nu am echipamentul potrivit pentru asa ceva, dar va pot confirma ca este un proiector mai silentios decat altele, cel putin pana incepe sa se incalzeasca si ventilatoarele lucreaza la turatie maxima, dar chiar si atunci zgomotul nu este prea deranjant si de multe ori coloana sonora a unui film sau joc te poate face sa nu-l prea sesizezi. Dar nu am intalnit pana acum un proiector absolut silentios si daca vrei imagini cat tot peretele ma tem ca va trebui sa te obisnuiesti cu un oarecare zgomot de fundal. Dar imersiunea vizuala pe care o ofera va compensa orice minuscul disconfort auditiv pe care l-ai putea avea si, tin sa repet, TW450 este mai silentios decat alte proiectoare pe care le-am testat, chiar si in sarcina maxima nefiind deranjant de zgomotos.
Lampa de tip UHE (E-TORL) de 200W ii confera lui TW450 o autonomie de aproximativ 4.000 de ore de functionare in modul normal si pana la 5.000 de ore in modul ECO. La un calcul sumar, daca ai vedea zilnic cate un film de doua ore in mod normal de functionare, te asteapta 2.000 de filme, ceea ce inseamna mult peste 5 ani de „filmul zilei”. Nu sunt sigur daca o lampa te-ar tine pentru intreg serialul „Tanar si nelinistit”, dar cu siguranta te va tine mult dupa ce te vei fi saturat pana peste cap de el.
Portabilitate si performanta ar fi termenii definitorii pentru Epson TW450. Nu este varful de gama de la Epson, dar mi se pare alegerea optima pentru un gamer, care, descoperindu-i capabilitatile, are toate sansele sa devina si cinefil si TV-maniac si privitor profesionist de poze, daca asa ceva se poate spune si uite ca se poate 🙂 . In concluzie, Epson TW450 este un proiector excelent, pe care vi-l recomand fara ezitare.
[table id=27 /]